Pep Guardiola


BARCELONA - MANCHESTER 10/11Pep Guardiola je eden najbolj karizmatičnih in uspešnih trenerjev v klubskem nogometu. Ta razvedrilna in pronicljiva biografija, ki temelji na pogovorih z igralci, osebjem in direktorji nogometnega kluba FC Barcelona, njihovimi tekmeci in samim Pepom Guardiolo, pojasnjuje – zakaj.

Guardiola je svojo nogometno pot začel kot zelo cenjen vezni igralec, ki je večino svoje igralske kariere preživel v FC Barcelona. Ko se je upokojil kot igralec in prepotoval svet, je postal trener rezervne ekipe FC Barcelona. Leto pozneje, leta 2008, je bil imenovan za trenerja prve ekipe. Iz sezone v sezono je s svojim klubom dosegal velike uspehe – klub je osvojil kar trinajst od šestnajstih lovorik, ki so bile na voljo v času, ko je vodil ekipo – in postal najmlajši trener, ki je osvojil Ligo prvakov. Guardiola je kot trener Barcelone prejel vrsto priznanj in nagrad, vrhunec pa je dosegel januarja 2012, ko mu je FIFA podelila priznanje za najboljšega trenerja leta. Proti koncu leta 2012 je odstopil po štiriletnem kopičenju dosežkov brez primere. Po letu dni zasluženega dopusta bo od prihodnje sezone vodil münchenski Bayern.

Nekateri temu pravijo revolucija, drugi evolucija, a v vsakem primeru sega Guardiolov vpliv onkraj nogometa. Predstavlja slog, klub, deželo in celo vrednote v časih, ko je to redkost. Avtor Guillem Balague v svoji prodorni knjigi pripoveduje, kako je Pep Guardiola to počel: igral čudovito igro in zmagoval.